Sos o ekstremalnej ostrości

Papryczka chilli dla wielu ludzi wydaje się czymś bardzo ostrym. Jednak w porównaniu z niektórymi sosami, jest ona bardzo delikatna. Zwolennicy bardzo ostrego jedzenia co jakiś czas szukają nowych smaków, aby sprawdzić, czy może być coś bardziej ostrego, niż jedli jakiś czas temu. Na szczęście są sklepy internetowe, które oferują sosy o ekstremalnej ostrości i wyjątkowym smaku. Wykorzystane papryczki oraz rodzaje przypraw sprawiają, że w sosach może być bardzo dużo kapsaicyny – substancji odpowiadającej za tą ostrość.

Z czego robi się ostre sosy?

ekstremalnie ostre sosySosy o takiej ostrości nie nadają się do jedzenia przez ludzi, którzy wcześniej nie mieli z nimi do czynienia. Ekstremalnie ostre sosy wykonywane sa z najostrzejszych gatunków papryk. Bardzo popularnym składnikiem są dwie papryczki. Pierwsza z nich to Carolina Reaper. Ten rodzaj papryki wykorzystuje się w sosach ze względu na to, że jest to najostrzejsza papryczka na świecie. Drugim typem papryki bez wątpienia jest Naga Viper. Jest to druga pod względem ostrości papryka. Jednak to nie wszystko. Do takich sosów bardzo często wykorzystuje się bardzo ostry pieprz czerwony. Jednak skomponowanie tych składników w jeden sos nie wystarcza. Aby sos faktycznie był ostry należy do niego dodać octu. Sam w sobie nie jest on szczególnie smaczny, czy też pikantny. Jednak pozwala wydobyć z przypraw wszystkie związki odpowiedzialne za pikanterię potrawy. Bardzo często przygotowany sos dojrzewa w beczkach. Jest tak na przykład ze znanym Tabasco. Przez jakiś czas po wykonaniu leżakuje on w dębowych beczkach, aby nabrał aromatu. Takie sosy są na pewno bardzo gęste. Ich transport odbywa się w specjalnych workach, które są niesamowicie szczelne. Dzięki temu klient może otrzymać sos bez utraty jego aromatu. Każdy miłośnik takiego jedzenia na pewno zdaje sobie sprawię z tego, jak ważny jest aromat. W ekstremalnie ostrych sosach pikanterię czuć już podczas sprawdzania zapachu takich specjałów. Jeśli mamy takie odczucie, być może będzie to najlepszy sos, jaki jedliśmy.

Wykonanie takiego sosu to bardzo duże przedsięwzięcie dla każdego kucharza., Trzeba go wykonać w ten sposób, aby żadna z przypraw nie straciła swojego aromatu. Jeśli interesujemy się takim jedzeniem na pewno docenimy to, jak bardzo sos jest kolorowy. Trzeba przyznać, że jest to jeden z najbardziej estetycznych dodatków do potraw, jakie możemy znaleźć w wielu restauracjach. Są restauracje, które słyną właśnie z przygotowania takich sosów dla swoich klientów. Zakup w Internecie to także dobry pomysł.